Česká geologická služba
Geologické lokality
Úvodní stránka  > Prohlížení > Lokalizace > Lokality v okresu: > Červená Hora - zřícenina hradu (perm)

Lokalizace

Červená Hora - zřícenina hradu (perm)

Všeobecná charakteristika

Kraj: Královéhradecký kraj
Okres(y): Náchod
Katastrální území: Červená Hora
Mapové listy: 0433, 04333
Geologická správní oblast: Permokarbon podkrkonošské a vnitrosudetské (dolnoslezské) pánve
Lokalizace: Mezi mostem u bývalého slatinského mlýna a zříceninou hradu
Přístup k lokalitě: - bez omezení - autem přístupná bez zákazu vjezdu (v dosahu 250 m)
Charakteristika objektu: Skalní výchozy na levém břehu Úpy a na lesnaté stráni pod zříceninou
Exkurzní lokalita: ano
ID : 1437

Geologie

Geologická charakteristika: Svrchní část trutnovského souvrství (suchovršické vrstvy - perm, svrchní saxon) a bohuslavické souvrství (thuring). Sled výchozů, dokumentujících styk zmíněných jednotek a jejich vývoj. V nejspodnější části nad řekou to jsou hnědočervené středně zrnité a hrubozrnné vápnité pískovce s vložkami sytě červenohnědých jemnozrnných pískovců a prachovců a s podřízenými polohami drobnozrnných a středně zrnitých slepenců. Ve valounech psefitů převládá křemen (kolem 80 %), dále jsou přítomny buližník, kvarcity, granitoidy, ryolity, zřídka šedavé krystalické vápence a subangulární úlomky jílovitě zvětralých kyselých vyvřelin. Valouny jsou většinou polozaoblené. V základní hmotě slepenců a v pískovcích je často zvýšený podíl živců (arkózovité pískovce). Psamity jsou místy šikmo zvrstvené. Dále tu jsou čočkovité polohy pevných, silně karbonátických pískovců, přecházejících až do písčitých karbonátů. Místy jsou karbonátové konkrece a ploché úlomky sytě červenohnědých jílovců a prachovců, někdy karbonatizovaných. Časté jsou bělavé nebo zelenavé redukční skvrny. Tato část vrstevního sledu odpovídá nejvyšší části trutnovského souvrství, suchovršickým vrstvám. Ve vyšší části svahu v blízkosti zříceniny hradu Červená Hora jsou podobné pískovce s podřízenými polohami slepenců, jsou ale obyčejně silně karbonátické. Vedle kalcitu se v karbonátech uplatňuje dolomit, což je pro tuto část vrstevního sledu charakteristické. Polohy růžových a bělavých karbonátických pískovců a písčitých karbonátů jsou v této sekvenci častější. Dále se tu objevují pískovce s růžovou nebo pleťovou karbonátickou matrix a červenavými zrnky křemene (zrnéčkové pískovce). Tyto horniny patří již bohuslavickému souvrství (thuring). Hranice mezi oběma jednotkami je nevýrazná, neostrá. Výše ve svahu v okolí zříceniny hradu vystupují v plochých výchozech pevné křemenné pískovce kvádrového typu, náležející cenomanu (korycanským vrstvám). Mívají valounovou příměs a při bázi místy přecházejí do monomiktních (křemenných) slepenců. Leží na permských sedimentech s mírnou diskordancí.
Regionální členění: Český masiv - pokryvné útvary a postvariské magmatity - svrchní karbon a perm - sudetské (lugické) mladší paleozoikum (včetně výskytů triasu) - vnitrosudetská pánev (čs. část)
Stratigrafie: paleozoikum - perm
Témata: sedimentologie, stratigrafie
Jevy: skála, charakteristická hornina
Původ geologických jevů (geneze): sedimentární
Hornina: pískovec, slepenec (konglomerát) , prachovec (siltovec)
Geologický význam: významný studijní profil, regionálně-geologický význam (mapování)

Ochrana a střety zájmů

Stupeň ochrany: Geologické lokality doporučené k ochraně
Ochrana geologického fenoménu: B - je důvodem k doporučení lokality k ochraně (evidovaná lokalita)
Důvod ochrany, nebo důvod zařazení do databáze: Sled výchozů dokumentujících styk a vývoj svrchní části trutnovského souvrství (suchovršické vrstvy - perm, svrchní saxon) a bohuslavického souvrství (thuring).
Střety zájmů: vegetace
Popis střetů zájmů: vegetace
Stav lokality: dobrý

Literatura

Prouza V. (1966): Výsledky geologicko - stratigrafických výzkumů v Ratibořickém údolí u České Skalice. - Zpr. geol. Výzk. v Roce 1964, 123 - 126. Praha.; Prouza V. - Tásler R.: Podkrkonošská pánev in Pešek J. et al. (2001): Geologie a ložiska svrchnopaleozoických limnických pánví České republiky. - Český geologický ústav, 243 s. Praha.

Zpracování a aktualizace

Zpracoval(a): Prouza Vladimír, 13.01.03
Aktualizoval(a): Prouza Vladimír 26.02.03, Prouza Vladimír 23.09.09

Citace

Databáze významných geologických lokalit: 1437 [online]. Praha: Česká geologická služba, 1998 [cit. 2024-05-06]. Dostupné z: http:// lokality.geology.cz/1437.

Lokalizace v mapě:

Kliknutím do mapy lze získat odkazy na sousední lokality kolem kliku v mapě do vzdálenosti 2 km.


(C) 2003-2012 ČGS, verse aplikace 1.21 [3.2.2016]